Ελούντα

Ελούντα

Η Ελούντα, ένα γραφικό ψαροχώρι βρίσκεται μόλις 7χλμ βόρεια από τα διαμερίσματά μας και είναι ένας ξακουστός προορισμός διακοπών, γνωστός παγκοσμίως για τα καθαρά νερά της, το όμορφο φαγητό, τα πολυτελή του ξενοδοχεία και τους διάσημους επισκέπτες.

Eίναι κτισμένη στην άκρη της ειδυλλιακής λιμνοθάλασσας της Ελούντας, η οποία σχηματίζεται ανάμεσα στην Χερσόνησο της Σπιναλόγκας και στην κυρίως Κρήτη, στην τοποθεσία της αρχαίας μινωϊκής πόλης Ολούς, που αποτελούσε ισχυρή δύναμη κατά την Κρητική αρχαιότητα.

Κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας (130ς -17ος αι.) άρχισαν να λειτουργούν αλυκές και κτίστηκε το φρούριο της Σπιναλόγκας για να προστατεύει όλο τον κόλπο του Κόρφου. Αργότερα, η Ελούντα και το κανάλι του Πόρου καταστράφηκαν από τους Οθωμανούς και έτσι το χωριό ερήμωσε το 1898.

Όταν εκδιώχθηκαν οριστικά οι Οθωμανοί, οι κάτοικοι επέστρεψαν και το κανάλι ξανάνοιξε. H θάλασσα χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο του μεσοπολέμου (1928-1939) ως λιμάνι προσθαλάσσωσης και ανεφοδιασμού των υδροπλάνων της Αγγλικής εταιρείας Imperial. Το 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελούντα κατελήφθη από τους Ιταλούς και μετατράπηκε σ' ένα από τα ισχυρότερα οχυρά, καθιστώντας τις ακτές όλης της περιοχής ένα μεγάλο ναρκοπέδιο.

Στις ακτές αυτές κατά τη δεκαετία το '60 χτίστηκαν τα πρώτα ξενοδοχεία της περιοχής, ξεκινώντας την τάση που θα μετέτρεπε αργότερα την περιοχή σε υπερπολυτελή προορισμό.